Per technologijų pamokas mūsų mokiniai dalyvauja ,,FoodEdukators“ programoje. Naujos veiklos tikslas – atkreipti dėmesį į maisto vartojimo kultūrą, ugdyti atsakingą požiūrį į maisto taupymą. „Eurostat“ (Europos Sąjungos statistikos tarnyba) tyrimo rezultatai, atlikti Lietuvoje, atskleidžia problemos mastą – vidutiniškai per metus vienas Lietuvos gyventojas iššvaisto apie 142 kg maisto, daugiausia šių atliekų susidaro maisto ūkiuose.
Minint spalio 16- ąją Pasaulinę maisto dieną per technologijų ir gyvenimo įgūdžių pamokas spalio 7- 11 dienomis mokiniai diskutavo apie galimybes sumažinti maisto atliekų kiekį, kaip kiekvienas individualiai gali prisidėti prie problemos sprendimo. Kadangi daugiausia išmetama daržovių ir vaisių dėl išvaizdos neatitikimo standartų ir derliaus pertekliaus rudenį, paruošė planą, kaip ilgiau išsaugoti vertingas daržoves ir vaisius. Kūrė patiekalų receptus, aptarė gaminimo būdus, kaip kuo daugiau išsaugoti vertingąsias daržovių ir vaisių savybes. Tuomet iš obuolių, cukinijų virė uogienes, spaudė sultis, gamino želė saldainius, kepė pyragus, džiovino obuolius. Perdirbti produktai gali būti ilgiau saugomi ir vartojami.
Taigi, surinkta informacija ir praktinis darbas davė puikų rezultatą: gaminiai skanūs, ekologiški, be jokių pridėtinių medžiagų. Kviečiame pasigrožėti ir laukite naujų ,,FoodEducators“ veiklų. Daugiau nuotraukų galite pamatyti čia.
Technologijų vyr. mokytoja Oksana Mačiulienė
Socialinė pedagogė Anžela Veršalovič